Annons

Annons

Hemma hos Ilse CrawfordI februari var hon Guest of honour på möbel­mässan i Stockholm. Hemma hos superinredaren Ilse Crawford regerar den personliga trivseln.

Ilse Crawford Gör Driver studio­ilse, som arbetar med inredning och designstrategi. Bor I Borough, London. Lägenhet med öppen plan­lösning, ritad av Vincent Van Duysen och 6a Architects. Familj Oscar Peña, som hon träffade när hon började under­visa på Design academy Eindhoven. Aktuell med Guest of honour på Stockholm Furniture & light fair. Nya produker för bland andra Ikea och Wästberg.

Efter att ha tillbringat lite tid med Ilse Crawford lär man sig att känna igen hennes distinkta sätt att tala – det handlar inte så mycket om dialekten, utan snarare om rytmen i ord och meningsbyggnad. I hennes senaste bok, A frame for life, inser man att hennes sätt att tala går igen i hennes skrivande; när man läser hennes egna texter om inredning, hemmiljö, viktiga värden i livet liksom rumslig trivsel, är det som att sitta mittemot henne, höra henne berätta live. Man kan säga detsamma om hennes inredningar, där det djupt mänskliga och holistiska tänkandet går som en röd tråd genom varje rum. En inredning av Ilse Crawford omfattar alltifrån ljusstyrkan vid bordet till personalens sätt att tala till sina gäster på hotellen. Bakom sig har hon bland annat restauranger och hotell som Mathias Dahlgren och Ett hem i Stockholm. Snart kommer en omgörning av ett stort, ännu hemligt, hotell i Köpenhamn. Tidigare i år lanserade hon några av de möbler hon ursprungligen gjorde till sin lägenhet – som soffan i det öppna vardagsrummet – hos The apartment i Köpenhamn, och intog hela butiken, och lät Atelier september göra en popuprestaurang i det innersta rummet. Mat, material, miljö: allt hör samman.   Ilse Crawford växte upp i Shepherd’s Bush i London, hennes far var en välkänd ekonomijournalist, hennes mamma gick bort tidigt. Sedan tidiga tonår har hon arbetat i alltifrån barer till storkök, och innan hennes tid som chefredaktör på Elle Decoration studerade hon arkitekturhistoria, inte journalistik eller design. Trots en ganska ­»stökig uppväxt« är minnet av det smått bo­hemiska familjehemmet det hon har i åtanke i sina inredningar. Det var där hon och hennes vänner sågs, snarare än i deras lite tjusigare hem. »Jag har aldrig förstått varför vissa ser inredning som något ytligt – byggnader och rum kan ta fram det bästa i oss, stärka oss, påverka vårt välbefinnande« förklarar Ilse. »Jag ser mig själv som en revolutionär i det tysta. Mina inredningar sätter människan i centrum. Jag fascineras av vad som driver oss, förenar oss, vad som får oss att känna oss levande.« År 2003 startade hon Studioilse, en uppstickare i en näst intill totalt stildriven och mansdominerad bransch – i dag arbetar 22 personer på kontoret, främst kvinnor, de flesta har varit där sedan starten. Här talas tolv språk. Ilse och hennes man Oscar Peña har bott i sin loftlägenhet i stadsdelen Borough lika länge. Den är anpassad helt efter deras behov, omslutande och hjärtlig, med varma material, minnen, plats att laga mat på och ett badrum att stanna länge i. Och massor av böcker. »Den har förändrats med tiden, i början var den en vit låda, det var fruktansvärt«, säger Ilse. Den öppna planlösningen skiljs av med bokhyllor. »Det är inte en särskilt stor lägenhet, 110 kvadrat, men med rätt material och en bra grund kan man anpassa den efter olika skeden i livet.«   Ilse Crawford var Guest of honour på Stockholm Furniture & light fair 4–8 februari 2015. Hon är aktuell med nya möbler för Ikea. 

Annons
Studio-Ilse_0932

Hemmets hjärta, det öppna vardagsrummet, med bokhyllor som rumsavdelare till mer privata utrymmen. Den djupa soffan har Ilse designat, den finns numera att köpa för privatkunder och har använts i inredningen av hotellet Ett hem. Hängmattan är perfekt för läsning, ett lekfullt inslag i rummet.

hemma hos ilse crawford kok

Ilses man Oscar älskar att laga mat och under­håller gärna från det öppna köket. Oftast lagar de inte kött »på grund av den starka lukten«

hemma hos ilse crawford sovrum

Sovrummet är avskilt av en bok­hylla, en privat sfär med högar av böcker och tidningar. Lampa i fönstret av Castiglioni för Flos.

hemma hos ilse crawford fonster

Parets samling av skirt glas.

Studio-Ilse_0989

Ett riktigt hem innehåller personliga pinaler, saker man älskar. Enligt Ilse är det grunden för trivsel. I fönstret utgör Ilses älsklingsting ett personligt stilleben, den lilla skålen har hon designat för Georg Jensen.

hemma hos Ilse Crawford

Både Ilse och Oscar är bokslukare. Oscar arbetar som creative director på Philips och undervisar liksom Ilse på Design academy Eindhoven.

hemma hos ilse crawford badrum

Båda reser väldigt mycket, så badrummet är en viktig plats, ett rum att varva ner i, ta hand om sig själv.

Studio-Ilse_0944

Läsfåtölj av Poul Kjærholm. Fårskinn i massor adderar ­värme både i hemmet och i Ilses inredningar. På hotellet Ett hem i Stockholm används flitigt fårskinn från Hemse på Gotland.

 

(89)
(10)


AnnonsLaddar