Stort sovrum inspiration

14 stora sovrum att inspireras av

I ett stort sovrum har du plats att ge uttryck för din inredningsstil, såväl som plats för förvaring och smarta lösningar. Här är 14 snygga sovrum att inspireras av!

Styling
Annons

Står du inför att inreda ett stort sovrum? Grattis, möjligheterna är oändliga!

Därför kan det vara värt att fundera ett extra varv på hur du kan göra för att få ut så mycket som möjligt av ytan. Dels vilka möbler du vill få plats med, men även hur du kan göra för att din personliga inredningsstil ska genomsyra din viloplats.

Spana in och inspireras av de här sovrummen, som är både mysiga och stilfulla!

1. Inbyggd men synlig förvaring

Sovrum öppen förvaring
Foto: Lina Östling, Styling: Mari Strenghielm. Syns i: "Omvandlade förfallet ruckel till magisk dröm: Titta in i fabriken från Husdrömmar".  

I ett stort sovrum har du plats för mycket förvaring. Den första instinkten kan vara att gömma kläder och prylar bakom dörrar – men varför inte visa upp det du gillar? Husdrömmar-profilen Gustav Ovland har exempelvis låtit sina skjortor hänga öppet i snygga platsbyggda nischer.

Annons

2. Öppna ytor

Ett vanligt misstag när det kommer till att inreda ett stort sovrum är att försöka trycka in för många saker. Intrycket kan då bli plottrigt och stökigt. Vi inspireras av Marie Olsson Nylanders sätt att inreda sitt vackra hus på Sicilien. Hon bevarar den maffiga känslan i de stora rummen genom att låta ytor förbli öppna, och satsa på få men iögonfallande möbler.

3. Plats åt naturen

Bohemiskt sovrum
Foto: Isabell N Wedin, Styling: Ellinor Thunberg. Syns i: "Hemma hos floristen Sophie Wiking – så blandar hon gammalt och nytt".  

Passa på att låta din personliga stil ta sig i uttryck och gör plats åt de ting du tycker om. Hemma hos floristen Sophie Wiking får naturen flytta in i sovrummet och det rör sig inte om någon liten växt här och där. De stora torkade blommorna får sträcka sig höga mot taket – och vi älskar det!

Annons

4. Vilsam symmetri

Lyxigt sovrum
Foto: Emma Jönssön Dysell, Styling: Sofie Gidfeldt. Syns i: "Kika in i Gotlands mest unika prästgård: 'Huset tog mig med storm'".  

Att inreda symmetriskt är inte bara snyggt och trivsamt för ögat, utan det ger också en skön och lugnande känsla av ordning och reda. Gardiner och likadana sängbord och lampor på båda sidor om sängen är en trygg och lätt väg att gå. Öka det vilsamma intrycket genom att inreda i en mjuk färgskala.

5. Platsbyggd sänggavel

Platsbyggd sänggavel
Foto: Kristofer Johnsson, Styling: Joanna Lavén. Syns i: "Vintagedesign och specialkonst signerad Studio Lavahl".  

Vi kan inte få nog av platsbyggt! En bred sänggavel gör så att din säng ser både större och lyxigare ut. Dessutom får ditt sovrum ett mer genomtänkt uttryck. Bygg in sängbord i gaveln så blir det mer funktionellt!

Annons

6. Plats för förvaring

Vitt sovrum
Foto: Sara Medina Lund, Styling: Pella Hedeby. Syns i: "Kika in i sommarhuset – helt och hållet inrett i vitt".  

Har du outnyttjad vägg- eller golvyta i ditt stora sovrum? Passa på att få in mer förvaring genom att inreda med ett extra skåp, en bokhylla eller en byrå. Det blir lättare att hålla rummet städat och snyggt, och satsar du på en design du gillar så tillför möbeln mer än bara funktion!

7. Ytor för dekorationer

Inreda som hotellrum
Foto: Mike Karlsson Lundgren, Styling: Annaleena Leino. Syns i: "Stjärnklart hemma hos Camilla Modin och Pontus Djanaieff".  

I ett stort sovrum är det perfekt med avlastningsytor i olika nivåer. Det ger rummet en mer levande känsla – och dessutom får du mer plats till att visa upp dina vackraste dekorationsföremål.

Annons

8. Platsbyggd garderobsvägg

Platsbygda garderober
Foto: Andy Liffner, Styling: Emma Blomquist. Syns i: "Hemma hos Annice Lindstrand – poolliv extra allt".  

Har du utrymme för förvaring längs med en hel vägg? Då kan det vara värt att överväga! Att inreda på ett sätt som förenklar vardagslivet är det nog få som ångrar. Dessutom är en platsbyggd garderobsvägg både snygg, stilfull och drar inte blicken från den övriga inredningen.

9. Minimalistiskt och avskalat sovrum

Har du ett riktigt stort sovrum i exempelvis ett loft så passar den minimalistiska och avskalade stilen utmärkt bra. Luftigt, ljust och stilrent! Fokusera på att noga välja ut ett fåtal designmöbler så är du hemma.

Annons

10. Maffiga möbler

Matta till sovrum
 

Är du trött på minimalism och skandinaviska, avskalade hem? När du inreder ett stort sovrum kan du drömma dig långt utanför norden! Satsa på stora och iögonfallande möbler och dekorationsföremål. Varför inte lyxa till det med härliga material som sammet, stora konstverk och en maffig italiensk glaslampa?

11. Lantligt sovrum

Rustikt sovrum
Foto: Mike Karlsson Lundgren, Styling: Annaleena Leino. Syns i: "Kika in i Gotlandsgården med anor från 1600-talet".  

Har du en fungerande eldstad i sovrummet bidrar det naturligtvis med en stor känsla av hemtrevnad. Men en äldre kakelugn är även vacker i sig, oavsett om det går att tända en brasa i den eller ej. Kombinera med dina favoritfynd från auktioner och loppisar för ett sovrum som är såväl vackert som rustikt.

Annons

12. Sittplats i sovrummet

Lantligt sovrum
Foto: Nils Odier, Styling: Sofia Ragnwald Odier. Syns i: "Hemma på Söderslätt hos paret Odier".  

13. Varmt och ombonat

Tycker du att det är svårt att få ditt stora sovrum att kännas hemtrevligt och mysigt? Inred med varma toner och mycket textilier i olika strukturer, så går det på ett nafs. Och glöm för all del inte bort att ha flera ljuskällor och lite grönt!

Mysigt sovrum
Foto: Fanny Rådvik, Styling: Lovisa Hansson. Syns i: "Formgivarparet öppnar dörrarna till sin Malmölya – kika in".  

14. Stort sängbord

Tycker du om att bläddra i en bok innan läggdags? Förvara dina böcker i ett större sängbord, med gott om utrymme. En Panton wire-hylla från Montana gör sig exempelvis jättesnygg som sängbord. Fäst den på väggen i höjd med din säng för en symmetrisk känsla – och dessutom blir det enkelt att dammsuga under.

Se också: Dusty Decos drömvåning på Mallorca
Se också: Dusty Decos drömvåning på Mallorca
0:48
Annons